29.04.2024 Poniedziałek

Śniadanie

Płatki owsiane na mleku1,7 15g/200ml, pieczywo mieszane1 (chleb pszenny, żytni, razowy, razowy ze słonecznikiem) 100g, masło7 10g, polędwica miodowa 20g10, pasta z pomidorów suszonych7 10 g, papryka czerwona 20 g, rukola 5g, herbata/melisa 200ml, banan 1 szt. 

Obiad

Zupa krupnik9,1 200 ml, makaron z serem i truskawkami 40/60/50 g1,7, kompot wieloowocowy 200ml

Podwieczorek

Parówka drobiowa 40g, masło 5 g, kajzerka 35g, ketchup 5 g, sok jabłkowy/ rumianek 200ml

Przybliżona wartość kaloryczna: 1492 kcal

30.04.2024 Wtorek

Śniadanie

Płatki orkiszowe na mleku 15/200ml1,7, pieczywo mieszane chleb pszenny, razowy, słonecznikowy)100g1, masło 10g7,polędwica sopocka 20g, pasta z groszku zielonego7 10g, sałata mix 5 g, pomidor 20 g, herbata owocowa/mięta 200ml, mandarynka 1 szt.

 

Obiad

Zupa zacierkowa1,9 200g, gulasz wieprzowy 60g, kasza gryczana 40g, ogórek kiszony 40 g, kompot śliwkowy 200ml

 

Podwieczorek

Serek waniliowy7 60 g, masło7 5 g, rogalik pszenny1 35 g, herbata/ melisa 200ml

przybliżona wartość kaloryczna: 1569 kcal

 

02.05.2024r. Czwartek

 

Śniadanie

Kawa zbożowa na mleku 200ml1,7, pieczywo mieszane (chleb pszenny, żytni, razowy, słonecznikowy) 100g1, masło 10g7, szynka wp. z liściem 20g10,ser żółty 10g7, sałata lodowa 5 g, papryka czerwona 20g, melisa 200ml, jabłko 1 szt.

 

Obiad

Zupa jarzynowa z groszkiem 200g9,7, naleśniki z serem 2 szt. (200g1,7) i z jogurtem7 50 g, surówka z marchwi i jabłka7 40 g, kompot z czerwonych porzeczek 200 ml

Podwieczorek

Kabanosy 15 g, masło7 5 g, bułka kajzerka1 35 g, rzodkiewka 10 g, herbata/mięta 200ml

 

Przybliżona wartość kaloryczna: 1579 kcal

 

 

Uwaga: Jadłospis może ulec zmianie z przyczyn niezależnych od przedszkola

Podana gramatura  w przypadku kasz, makaronu, ryżu dotyczy masy suchej przed ugotowaniem

Alergeny

  1. Zboża zawierające gluten (tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, pszenica orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe) oraz produkty pochodne. 2. Skorupiaki i produkty pochodne. 3. Jaja i produkty pochodne. 4. Ryby i produkty pochodne. 5. Orzeszki ziemne (orzeszki arachidowe) i produkty pochodne. 6. Soja i produkty pochodne. 7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą). 8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland i produkty pochodne. 9. Seler i produkty pochodne. 10. Gorczyca i produkty pochodne. 11. Nasiona sezamu i produkty pochodne. 12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2. 13. Łubin i produkty pochodne. 14. Mięczaki i produkty pochodne.